Trusted trader. Definitie, voordelen & aanmelden
Douaneautoriteiten kunnen geaccrediteerde bedrijven de titel van trusted trader geven, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. In dit artikel leest u wat een trusted trader is, wat de voordelen ervan zijn en hoe bedrijven deze status kunnen krijgen.
Wat is een trusted trader?
Een trusted trader is een bedrijf dat een geaccrediteerd lid is van een Authorized Economic Operator (AEO) programma. Een trusted trader wordt daarom ook wel een geautoriseerde marktdeelnemer genoemd. De Wereld Douane Organisatie geeft de volgende definitie van een geautoriseerde marktdeelnemer.
“Een partij die betrokken is bij het internationale verkeer van goederen in welke functie dan ook en die door of namens een nationale douaneadministratie is goedgekeurd als zijnde in overeenstemming met de WCO of gelijkwaardige veiligheidsnormen voor de toeleveringsketen. Tot de geautoriseerde marktdeelnemers behoren onder andere fabrikanten, importeurs, exporteurs, makelaars, vervoerders, tussenpersonen, havens, luchthavens, terminalexploitanten, geïntegreerde exploitanten, entrepots en distributeurs”.
Lees ons artikel over Authorized Economic Operator voor meer informatie over AEO-programma’s.
Voordelen trusted trader
Een trusted trader zijn heeft verschillende voordelen voor bedrijven. Deze bestaan vaak uit:
- Lagere kans op inspecties aan de grens.
- Prioriteitsprocedures voor goederen aan de grens. Trusted traders profiteren vaak van een snellere douaneafhandeling.
- Toegang tot trainingsprogramma’s en evenementen.
De specifieke voordelen variëren afhankelijk van het AEO-programma waar het bedrijf lid van is.
Hoe wordt u een trusted trader?
Bedrijven die ‘trusted trader’ willen worden, moeten een aanvraag indienen bij het AEO-programma van hun nationale douaneautoriteit. Sommige AEO-programma’s staan ook buitenlandse bedrijven toe om een aanvraag in te dienen als ze zaken doen binnen het AEO-programma van het land.
Nederlandse en Belgische bedrijven kunnen een AEO-vergunning of AEO-certificaat aanvragen bij de respectievelijke Nederlandse en Belgische douaneautoriteiten. Er zijn 2 soorten AEO-vergunningen:
- Vergunning AEO Veiligheid (AEO-S)
- Vergunning AEO Douanevereenvoudigingen (AEO-C).
Meer informatie hierover en het aanvragen van een AEO-vergunning kunt u vinden op de website van de Nederlandse belastingdienst of de website van de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën.
Veel AEO-programma’s hebben overeenkomsten voor wederzijdse erkenning (MRA’s) met andere AEO-programma’s. Deze overeenkomsten houden in dat douaneautoriteiten elkaars vertrouwde handelaren erkennen. Hierdoor kunnen zij ook in andere landen profiteren van de voordelen van een trusted trader.
AEO-programma’s wereldwijd
Hieronder vindt u een lijst met verschillende AEO-programma’s. U kunt meer informatie over het AEO-programma vinden door de link te volgen.
- AEO-programma EU
- CTPAT (VS)
- Partners in protection (Canada)
- Australian Trusted Trader
- Secure Exports Schema (Nieuw-Zeeland)
- AEO-programma Japan
- AEO-programma Zuid-Korea
- AEO-programma Singapore
- AEO-programma Mexico
- AEO-programma Israël
- AEO-programma Hong Kong
Over Hoefon Security Seals
Veel AEO-programma’s verplichten het gebruik van ISO 17712 high security seals voor internationale vrachttransporten. Hoefon Security Seals is een gecertificeerde leverancier van high security bolt- en kabelverzegelingen. Deze worden geaccepteerd door de douane over de hele wereld. Wij bieden ook ladingsloten en schade-indicatoren voor het beschermen en bewaken van uw transporten.
Niels Pas
CEO Hoefon Security Seals
Niels Pas is sinds 2017 CEO van Hoefon Security Seals. Hij heeft uitgebreide internationale ervaring en spreekt 4 talen op professioneel niveau.